kaldata.comЕдна от най-известните теории на Стивън Хокинг за тъмната материя предсказва, че тази

...
kaldata.comЕдна от най-известните теории на Стивън Хокинг за тъмната материя предсказва, че тази
Коментари Харесай

Най-известната теория на Стивън Хокинг за черните дупки може да се окаже невярна

kaldata.com

Една от най-известните теории на Стивън Хокинг за тъмната материя предсказва, че тази тайнствена и невидима субстанция е формирана от първоначални черни дупки. Но това не се удостовери и при последната инспекция, осъществена благодарение на огромен телескоп, който снима цяла вселена на един кадър.

Тези резултати не отхвърлят изцяло теорията на популярния физик, само че демонстрират, че първичните черни дупки би трябвало да са били в действителност напълно дребни, с цел да се изясни с тях съществуването на тъмната материя.

Тайната на тъмната материя

Тъмната материя е име, обещано от физиците на едно изключително загадъчно събитие: всичко във вселената се движи, върти и взаимодейства по подобен метод, като че ли има по-голяма маса, в сравнение с ние можем да открием. Учените се опитваха да обяснят тъмната материя посредством най-различни вариации: от дребните частици неутрино до съществуването на незнайни към сегашен ден на науката частици и неоткрити още закони на физиката. През 1970-те години Стивън Хокинг и неговите сътрудници допуснаха, че Големият гърмеж вероятно е основал голям брой относително дребни черни дупки, като всяка от тях е с размерите на протон. Тези дребни антични частици е прекомерно мъчно да бъдат видени, само че би трябвало да оказват мощно гравитационно влияние на другите обекти: точно това е главното свойство на тъмната материя. В наши дни тази доктрина бе тествана, единствено че посредством първоначални черни дупки, които са по-тежки от Луната.

С усъвършенстването на технологиите учените започнаха да вършат все по-качествени и ясни фотоси на галактическото пространство. Дигиталната камера Hyper Suprime-Cam (HSC), конфигурирана в телескопа Subaru в Хаваи предлага една напълно нова технология за визуализация, която дава опция да бъде получено изображението на цялата вселена Андромеда в границите на единствено един кадър. Масахиро Такада и неговият екип от физико-математическия институт в Кавли (Япония), използваха тази камера за търсенето на първичните черни дупки. Получените резултати бяха оповестени в края на предишния месец в списание Nature Astronomy.

Черните дупки не излъчват светлина, макар че свръхмасивните, сходни на тази в галактиката M87 (Messier 87), имат към себе си ослепителен диск от нагорещена материя. Но първичните черни дупки са милиарди пъти по-малки и нямат към себе си каквато и да било забележима материя. Търсенето на сходни черни дупки се реализира тук-там, където техните мощни гравитационни полета изкривяват светлината от другите звезди и галактики. Изкривяваният са от подобен вид, че черната дупка може да се употребява като оптична леща на телескоп.

Обикновените телескопи откриват този резултат, като вършат голям брой фотоси на дадена звезда през избрани шпации от време. Ако пред тази звезда минава черна дупка, то нейната светлина ще се трансформира и понякога ще става по-ярка, ще блясва, а колкото е по-малка черната дупка, толкоз по-малък ще е и блясъкът от звездата. И надлежно, колкото по-бързо минава черната дупка пред звездата, толкоз по-кратък ще е този искра.

„ Ако един астрономичен обект основава резултат на оптична леща, има маса, примерно колкото Слънцето, времевият мащаб на този искра е в границите на няколко месеца или година “ – сподели Такада. Но първичните черни дупки, които те търсят, са с доста по-малка маса, сравнима с лунната, а това значи, че проблясването на звездата ще бъде доста по-кратко.

Такада съобщи, че камерата HSC е неповторима, тъй като дава опция да се снима цялата вселена едновременно, на единствено един кадър с потресаващо къси (за астрономите) времена на експозицията – в границите на единствено 2 минути. Такада и неговият екип направиха към 200 фотоси на най-близката до нас вселена в продължение на 7 часа в една напълно ясна нощ. Астрономите откриха единствено едно събитие, което може да бъде класифицирано като микро гравитационна леща. Според учения, в случай че първичните черни дупки сформират забележителна част от тъмната материя, то на тази фотография трябваше да се видят към 100 сходни феномени.

„ Този способ е златният стандарт за откриването на черни дупки или доказателства за тяхното неявяване в избрана точка на пространството “ – сподели Саймън Бърд, прочут калифорнийски физик в региона на черните дупки.

„ Тази научна работа изключва първичните черни дупки като родоначалници на тъмната материя в диапазона маси, при който предходните измервания не бяха по този начин точни и подробни. Това е един доста добър резултат “ – съобщи Бърд.

Нима това бе последния пирон в ковчега и теорията на Хокинг ще се окаже погрешна. Според Бърд и Такада, това не е по този начин, тъй като е допустимо съществуването на първоначални черни дупки с различен диапазон на масата.

„ Възможно е съществуването на първоначални черни дупки със напълно дребна маса, като да вземем за пример масата на дребен метеорит “ – сподели Бърд. „ Те могат да обяснят от 1 до 10% от тъмната материя “.

Но за жалост, HSC не може да записва толкоз дребни черни дупки, тъй като проблясъците звездна светлина от тях ще бъдат напълно къси. „ Ще би трябвало да намерим различен метод да създадем това “ – добави Бърд.

След обработката на данните бе получен единствено един сходен проблясък. Въпреки че това е единственият прелиминарен резултат, той може да се окаже необикновено значим: това е първата открита от учените първична черна дупка, която може да стане революционна инспекция на някои от научните работи на Хокинг.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР